Organisation
Styrelsen för SSDV förvaltar Svenska Rasklubben för övriga Vildsvinshundar.
Stadgar
Antagna av SRfV:s interimstyrelse 2013-04-11 Fastställda av SKK:s Förenings kommitté 2012-01-01 Gällande från 2013-04-11 Rasklubben ska som sådan arbeta för SKK:s och medlemsorganisationernas gemensamma mål med de i rasklubben ingående raserna. Inom en och samma specialklubb ska de olika rasklubbarnas stadgar vara identiska. För att nå det uppsatta målet ska klubben: Enskild person kan bli medlem i rasklubben. Styrelsen beviljar medlemskap. Beslut om medlemskap kan inom ett år upphävas av SKK:s Centralstyrelse. Medlem ska också i enlighet med beprövad erfarenhet vårda de hundar han/hon har tillsyn över, så att någon befogad anmärkning mot hundhållningen inte kan göras av kennelkonsulent eller annat behörigt kontrollorgan. Medlem som bedriver uppfödning och försäljning av hundar eller mottar hundar till inackordering, dressyr eller trimning ska särskilt följa SKKs regler i dessa avseenden och underkasta sig den kontroll som SKK och myndigheter föreskriver. Klubbens angelägenheter sköts av årsmöte och en av årsmötet vald styrelse. För bedrivande av lokal verksamhet kan aktivitetsgrupper bildas efter beslut av medlemmar inom ett lokalt område och efter godkännande av klubbstyrelsen. Styrelsen beslutar om aktivitetsgruppens organisation och arbetsformer. Inledning
Svenska Kennelklubben (SKK) – hundägarnas riksorganisation – är det centrala organet för de ideella föreningar länsklubbar, specialklubbar, ungdomsklubb och genom särskilt tecknade avtal anslutna klubbar, i fortsättningen benämnda medlemsorganisationer.
Rasklubben Svenska Rasklubben för övriga Vildsvinshundar(SRfV) ingår som medlemsorganisation i specialklubben Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar (SSDV).
Utöver dessa stadgar gäller också specialklubbens stadgar samt i tillämpliga delar stadgar för Svenska Kennelklubben (SKK) och av specialklubben eller SKK utfärdade regler och riktlinjer.
I den mån stadgar för SRfV strider mot specialklubbens SSDV stadgar eller stadgar för SKK ska rasklubbens stadgar anpassas så att överensstämmelse råder.§ 1 Mål
Väcka intresse för och främja avel av mentalt och fysiskt sunda, bruksmässigt, jaktligt och exteriört fullgoda rashundar.
Bevara och utveckla rasernas specifika egenskaper och verka för utveckling av dressyr och praktiskt bruk av denna.
Informera och sprida kunskap om hundens beteende, dess fostran, utbildning och vård.
Bevaka och arbeta med frågor som har rasspecifikt intresse för hundägaren och hundägandet.
Skapa och vidmakthålla goda relationer mellan omvärlden och hundägaren och hundägandet.§ 2 Verksamhet
1. Informera och sprida kunskap om SRfV - klubben – dess mål, organisation och arbetsformer.
2. Informera oml klubbens raser och deras användningsområden.
3. Lämna information och råd i avelsfrågor i enlighet med av specialklubben och SKK upprättade riktlinjer.
4. Aktivt följa den kynologiska utvecklingen för klubbens raser inom och utom landet.
5. Utbilda instruktörer, hundägare och hundar så att hundarnas rasspecifika egenskaper kan komma till användning.
6. Anordna verksamheter i enlighet med specialklubbens direktiv.
7.Stödja och medverka i specialklubbens och SKK:s forskningsarbete.
8. Delta i samråd inom och utom SKK-organisationen.§ 3 Medlemskap
Årsmötet kan, efter förslag från styrelsen, kalla den som på ett förtjänstfullt sätt främjat klubbens syften till hedersmedlem.
Medlemskap upphör om medlem begär sitt utträde ur klubben, inte inom föreskriven tid betalar sin medlemsavgift eller blir utesluten ur någon del av SKK-organisationen i enlighet med stadgar för SKK. Medlem som uteslutits kan inte åter antas som medlem utan tillstyrkan från SKKs Disciplinnämnd.
Medlem ska följa klubbens stadgar, utfärdade regler och riktlinjer.
Person anställd inom någon del av SKK-organisationen kan inte väljas som ledamot eller suppleant av styrelse, kommitté eller motsvarande för den del av organisationen anställningen avser. § 4 Medlemsavgift
Hedersmedlem är befriad från medlemsavgift men har samma rättigheter och skyldigheter som helbetalande medlem.§ 5 Verksamhetsår och mandatperiod
§ 6 Organisation
§ 7 Årsmöte
§ 8 Styrelse
§ 9 Räkenskaper och revision
Revisorer och revisorsuppleanter väljs för en tid av ett år. Med ett år menas tiden från det årsmöte då val skett till och med det därpå kommande ordinarie årsmötet. Klubbens räkenskaper ska tillsammans med förvaltningsberättelse överlämnas till revisorerna senast 5 veckor före ordinarie årsmöte. Revisorernas berättelse ska vara styrelsen tillhanda senast 3 veckor före ordinarie årsmöte.
Ordinarie revisorer ska få protokoll från styrelsens sammanträden.
När särskild anledning föreligger kan revisorerna begära att få närvara vid styrelsens sammanträden.§ 10 Valberedning
Valberedningens sammankallande ska få protokoll från styrelsens sammanträden.§ 11 Protokoll
Protokollen ska vara tillgängliga för medlemmar.
Protokollen ska arkiveras på betryggande sätt.§ 12 Disciplinärenden
§ 13 Force majeure
Klubben har således rätt att behålla del av eller hela den avgift som inbetalats för icke genomfört evenemang till täckande av uppkomna kostnader.
Klubbens beslut att behålla inbetald avgift kan överklagas till SKK. På motsvarande sätt har klubben rätt att begära betalning av avgift för icke genomfört evenemang av den som inte redan betalat avgiften. Klubben svarar inte för skador eller direkta eller indirekta kostnader som någon åsamkas på grund av icke genomfört evenemang. Inte heller förtroendevald, tjänsteman eller funktionär inom klubben som fattat beslut om sådant evenemang, svarar för skador eller direkta eller indirekta kostnader.§ 14 Stadgeändring
§ 15 Upphörande av klubben
Noteringstexter
§ 1 Mål
Första att-satsen kan anpassas efter rasens användningsområde.
§ 4 Medlemsavgift.
Om ytterligare medlemskategorier finns i klubb ska dessa regleras i stadgarna.
§ 8 Styrelsen, mom 1 och
§ 10 Valberedning
För att uppnå den kontinuitet som stadgarna föreskriver väljs vid klubbens första möte:
• 3 ordinarie ledamöter på ett år
• en ledamot i valberedning på ett år.
§ 11 Protokoll.
Protokoll kan göras tillgängliga på olika sätt, till exempel publiceras på klubbens webbplats eller i klubbens tidning, i klubblokal eller rekvireras mot ersättande av uppkomna kostnader.