• vildsvin bild1

Aktiviteter

 SSDV:s SM i viltspår 2024 hålls i Nävekvarn den 28 april 2024.

se under "Mästerskap/mässor"

SSDV:s officiella hundutställning - Skokloster den 1 juni 2024.

 

Resultat SSDV officiella hundutställning på Elmia Game Fair i Jönköping den 18 maj 2023

se under "Mästerskap/mässor

Resultat SSDVs SM  i viltspår 2023 i Nävekvarn.

se under  "Mästerskap/mässor".

Resultat SSDV:s officiella utställning  i Skokloster i samband med Swedish Game Fair den 26 maj 2022.

se under  "Mästerskap/mässor".

 

Träningsträff i vildsvinshägn inför diplomtest och jaktprov
 hos Dennis Andersson på Ökersbo.

Kl. 8.00 på morgonen träffas vi i Ökersbo hos Dennis Andersson för att ha ett träningstillfälle i hägn med vildsvin. Vi är flera ekipage med olika typer av hundar som bland annat Griffon Fauve de Bretagne, Plott, Slovenský Kopov och Griffon Nivernais m.fl. Det är alla olika individer och raser som alla har sina egenskaper.

Anders Wideson börjar med lite information om dagen och sedan tar Dennis Andersson vid för att visa hans egen mentaltestbana där han har för avsikt att läsa av respektive hunds mentala status och jaktegenskaper.

denis1

Då hunden Hovriket´s "Tyke", av rasen Griffon Fauve de Bretagne, med sin husse, Thomas Eklöf, skall göra sista delen i mentaltestet har Dennis en genomgång om hur det kommer att gå till. En kortfattad beskrivning är att det kommer en figur på en släde som dras fram från ett dike för att se hur hunden reagerar.

denis2

En hund av rasen Plott visar sin reaktion då den får syn på "slädgubben".

denis3

En reaktion som snabbt övergår till ointresse över figuren för att istället riktas in på ett jaktbeteende.

 

Efter sista delen i mentaltestet, "slädgubben", släpps hunden in i ett hägn på ca 2 hektar där det vistas två gyltor i mellan åldrarna 1-1,5 år.

denis4

 

denis5

En hund av rasen Griffon Nivernais, och husse (Gollum med husse Anders) har just börjat sitt släpp i hägnet och jakten efter vildsvinen.

 

denis6

 I hägnet går hundförare och instruktör, i detta fall Dennis, med hunden runt för att se vilken mognad och jaktlust hunden har.

denis7

Det diskuteras hund och jakt av övriga deltagare i väntan på att en hund ska få kontakt med någon av vildsvinen i hägnet.

 

denis8

Anders Wideson studerar och iaktar hundarnas arbete och beteenden då de är inne i hägnet.

 

denis9

En hund har fått drevskall och åskadarna Tony Johansson och Ing-Marie Engström har en vaksam blick mot det hållet som ljudet kommer ifrån att möjligen se hunden i arbete.

 

denis10

Då är det Hovriket´s "Triggers" (av rasen Griffon Fauve de Bretagne) tur i hägnet lyckas jag ta en bild då han har fått fart på en av vildsvinen och springer efter mellan snåren.

Efter det att alla har fått prova sina hundar är det lunch och man tar fram sin matsäck. Därefter skall det visas och pratas om kraven för diplomtest och jaktprov. Dessa missar vi då vi var tvungna att åka men ett texthäfte med information har vi med oss i alla fall.

Tack och adjö från mig

denis11

Text och bild Lina Longberg

 

 

 

 

 

 

 

(C) 2013 Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar, Created by e-studio. Alla rättigheter reserverade.

e-studio Design byrå