• vildsvin bild1

Debatt: Olämpliga korsningar för rådjursjakt

Idag har vi en trend att man försöker avla fram vildsvinshundar genom blandrasavel. Var och en blir salig på sin tro, men min är att man ska hålla sig till renrasiga hundar med dokumenterad bra jakt, skriver signaturen Johan i en debattartikel.

Hjulet behöver inte uppfinnas två gånger. Det finns bra renrasiga hundar till de flesta jaktformer.

Vanligast är att man parar någon typ av spets med en drivande hund, typ wachtel, och får då en hund som i bästa fall både driver och ställer vildsvin. I sämsta fall blir resultaten en hund som driver tyst och inte ställer grisen.

Var är jaktetiken?

Idag köper nästan alla i södra delarna av landet en hund som man ska användas till jakt på vildsvin.

Jägaren börjar jaga in och prägla sin hund på vildsvin, men efter ett tag så inser man hur svårt det är att få hunden ren på rådjur och hjort.

Då inträffar det som oroar mig mest. Man går då från att säga att det är en grishund till att det är en allroundhund. Var tog jaktetiken vägen?

Och det värsta är att alla tycker det är okej att jaga rådjur och hjort men en långbent hund.

Vid korsningen har man dessutom valt två individer med stark jaktlust, så hunden driver utan problem 30–50 minuter. För man vill ju inte att hunden ska lämna ståndskallet efter fem minuter. Jag pratar alltså inte om kortdrivande hundar som driver tio minuter eller kortare tid.

Som en stövare

Tänk er att man köper en stövare med bra härstamning. Den börjar jagas in på räv eller hare. Men efter ett tag upptäcker man hur jobbigt det är att göra den rådjursren, eftersom hunden har stor jaktlust.

Då tar man den med sig till morgonuppställningen vid en klövdjursjakt och säger att den här ska jag ha till rådjur och hjort.

Hur tror ni att jägarna skulle reagera då? Vad är skillnaden? Ingen alls skulle jag säga.

Jag tycker inte att man behöver göra som in Finland, där jakt på rådjur och hjort bara får bedrivas med tax, men man bör tänka sig lite för.

Att jaga rådjur med en skarpsprungen hund var förbjudet för 15 år sedan. Jag har inte sett någon lagändring men idag är det visst lagligt?

Jag skulle vilja veta vad lagen säger om den här frågan.

Johan

Läs mer:

 • Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné svarar på debattartikeln.

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

banner4

 

 

 

(C) 2013 Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar, Created by e-studio. Alla rättigheter reserverade.

e-studio Design byrå