• vildsvin bild1

Debatt: Dags att sansa sig i hetsjakten på vildsvin

Det är kanske dags att sansa sig vad gäller jakten på vildsvin. I dag klagar många bönder, sommarstugeägare och villaägare på att det är för mycket vildsvin. Jag kan hålla med om att det är så på vissa områden, men då får man ju lösa problemen där, och inte bara skrika döda.

Jag hjälper en bonde som har problem och skjuter så mycket jag kan och orkar på vallar och åkrar. Jag stör alltså vildsvinen där de inte ska vara och låter dem veta att där är det farligt, medan jag låter dem vara ifred i skogen.

Bonden tar inget betalt för att jag jagar där och då hjälper jag honom gärna. Men jag vet många andra som klagar och när man frågat om de vill ha hjälp att skjuta av lite vildsvin så kommer kontringsfrågan: hur mycket betalar du?

Om någon har ett problem så vill de både bli av med problemet och ha betalt för att de får hjälp. Det är till att både vilja äta kakan och ha den kvar.

Ska behandlas som andra

Man hör alltför ofta inställningen att det bara är vildsvin, och att de därför kan behandlas nästan hur som helst.

Men vildsvinet är ett levande djur som har samma rätt till att få vara ifred under yngelperioden som älg, rådjur och hare för att ta några exempel.

Jag saknar sommarjakten på morkulla som Margareta Winberg tog bort, med motiveringen att det skulle vara lugnt i naturens barnkammare. Det är naturligtvis nonsens, ett skott mot morkulla eller vildsvin stör lika lite Däremot skulle en drevkedja störa så mycket mer.

Överhettade djur

Jag är emot att vildsvin fångas i fälla. Inte för att det är fällfångst, utan för att tillsynen många gånger brister. Det blir så när det inte är en passionerad jägare som ansvarar för fällan, utan en person som har sin näring i jordbruk och avskyr vildsvinen.

Inget djur ska sitta i en fälla så länge att det dör av överhettning, vilket har skett mer än en gång. Om fällfångst på vildsvin ändå ska bedrivas ska selektiva fällor användas, som tar smågrisar vilket minskar stammen och minimerar risken att någon skjuter en liten sugga.

Förstår förbundet

Jag förstår Jägareförbundets ståndpunkt då de ska stå upp för jägarna. Det är alldeles säkert så att de också vet att det finns problemområden, men de kan ju inte tala mot sig själva och sin organisation.

Kommer det konstruktiva förslag är förbundet säkert med på noterna, men att som LRF bara skrika om utrotning, skjut och skicka med kadaverbil, med mera, är ju inget som gynnar våra (jägarnas) intressen.

Urban Karlsson

Vad tycker du? Delta i debatten!

Vad tycker du om de planerade drevjakterna på vildsvin? Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

banner4

 

 

 

(C) 2013 Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar, Created by e-studio. Alla rättigheter reserverade.

e-studio Design byrå