• vildsvin bild1

Jakt på vildsvin blir allt märkligare

 

1

Att jaga med drevkedja under älgjakten i oktober är både effektivt och etiskt oklanderligt. Att göra detsamma i månadsskiftet april–maj är enligt Jägareförbundet helt förkastligt. Foto: Jan Henricson

Jakt på vildsvin blir allt märkligare

24 april, 2013

Jakten på vildsvin i södra Sverige tar sig allt märkligare uttryck. Nu planeras jakter med så kallat folkadrev i månadsskiftet april-maj. Från Jägareförbundets sida är beskedet entydigt: ur etisk synpunkt helt förkastligt.

Jaktvårdskonsulent Elias Turesson i Kronobergs län har fått förfrågningar från jägare om vad som gäller för att arrangera jakt på vildsvin med drevkedja om våren. Han tror också att det åtminstone i något fall har genomförts sådana jakter.

– Jag kan inte göra annat än avråda. Ur juridisk synvinkel är det tveksamt att stressa viltet under deras känsligaste period. Ur etisk synpunkt är det helt förkastligt, säger Elias Turesson.

Långt utanför reglerna

Riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné häpnade när han informerades om vilken sorts jakt som planerades i södra Sverige.

2
Daniel Ligné

– Att sätta igång en drevkedja i april-maj ligger riktigt långt utanför de etiska reglerna, säger han.

Jägareförbundet har under många år arbetat tillsammans med orienteringsförbundet för att få bort ofoget med stora orienteringstävlingar under våren, då viltet är som mest känsligt för störningar. Och enligt Daniel Ligné har man nått långt i det arbetet.

– Att jägarna själva skulle jaga med drevkedja under samma tid är något man knappast skulle kunnat tänka sig, säger Daniel Ligné.

En drevkedja som går igenom ett område stör inte bara vildsvin, utan också älg, rådjur och hjort. Älgar som är på väg att kalva eller som nyss har kalvat är mycket störningskänsliga.

Sent födda ungar

Undersökningar som gjorts visar att hondjur kan stötas iväg mycket långt från sina ungar om de utsätts för kraftiga störningar.

– Risken finns att de inte kommer tillbaka i tid. Dessutom ökar risken för att ungarna blir tagna av rovdjur, säger Daniel Ligné.

Det finns också tecken som tyder på att vildsvinen fött sina ungar senare den här våren, vilket innebär att risken för att en sugga som har kultingar i boet skjuts bort. Då går små hjälplösa djur en plågsam död till mötes.

Ineffektiv jakt

Vid sidan av etiken är drevjakter om våren också tveksamt ur juridisk synvinkel. Jaktlagens paragraf 27 reglerar att jakt ska bedrivas så att vilt inte utsätts för onödigt lidande.

3
Elias Turesson

– Det gäller både för vildsvinen och för annat vilt som skulle störas. Till exempel dröjer det inte särskilt länge innan älgkorna börjar kalva, säger Elias Turesson.

Han ifrågasätter också nyttan med att jaga vildsvin med folkadrev.

– De som sysslat lite med vildsvinsjakt vet hur svårt det är att få ut dem ur tätningarna. Det kan vara svårt om man har hundar till hjälp, om människor ska stöta ut dem kan det vara närmast omöjligt.

– Nej, vid den här tiden ska jakten bedrivas på och intill produktionsåkrarna. Då gör jägarna en insats för att minska skadorna på jordbruket utan att tubba på etiken, säger Elias Turesson.

Vad tycker du? Delta i debatten!

Vad tycker du om de planerade drevjakterna på vildsvin? Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skapad 2013-04-24   Ändrad 2013-04-24   Skribent: Jan Henricson Ansvarig redaktör: Svensk Jakt

banner4

 

 

 

(C) 2013 Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar, Created by e-studio. Alla rättigheter reserverade.

e-studio Design byrå