• vildsvin bild1

Aktiviteter

*14 april SSDV årsmöte i Örebro

*4-5 maj träff för medlemmar i de rasklubbar som är anslutna till SSDV. Plats för arrangemang är Mamima - vildsvinshägn utanför Söderköping. Lördagen 4 maj kl 13.00-15.00 blir det föreläsning av Katja Nilsson som forskar och undervisar inom littämpad husdjursgenetik på SLU. Katja kommer prata om nedårvning av främst jaktliga egenskaper, där avelsarbetet försvåras av att träning och miljö spelar stor roll utöver hundens genetiska anlag. Utrymme för diskussion. SSDV kommer därefter informera om jaktprovsverksamheten och lite nyheter. SSDV står för arrangemanget med föreläsningarna.
Gemensam middag på kvällen till självkostnadspris för de som vill stanna för att träna/diplomera hundar under söndagen. Anmälan till Eva Torffvit Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för både föreläsningarna och för bokning av gemensam middag på kvälle.
Söndagen den 5 maj har SSDV bokat träningshägnen på Mamima Jakt. Om fler än 10 hundar blir det rabatterat pris. Anmälan för hägnträningen till Henrik Pettersson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Finns intresse för diplomtest så meddela i god tid.

*30 maj (Kristi Himmelfärdstorsdagen) officiell specialklubbsutställning för SSDVs raser på Elmia Game Fair i Jönköping. Domare Bo Wallin. Anmälan senast 15 maj. Läs mer om utställningen och hitta blankett här.

*10 augusti är det SSDVs SM i Viltspår i Nävekvarn. Rasklubbarna nominerar sina kandidater till mästerskapet. Passa på att träna och gå viltspårprov när jaktsäsongen är över och ha en chans komma med och tävla för din rasklubb i SM.


Träningsträff i vildsvinshägn inför diplomtest och jaktprov
 hos Dennis Andersson på Ökersbo.

Kl. 8.00 på morgonen träffas vi i Ökersbo hos Dennis Andersson för att ha ett träningstillfälle i hägn med vildsvin. Vi är flera ekipage med olika typer av hundar som bland annat Griffon Fauve de Bretagne, Plott, Slovenský Kopov och Griffon Nivernais m.fl. Det är alla olika individer och raser som alla har sina egenskaper.

Anders Wideson börjar med lite information om dagen och sedan tar Dennis Andersson vid för att visa hans egen mentaltestbana där han har för avsikt att läsa av respektive hunds mentala status och jaktegenskaper.

denis1

Då hunden Hovriket´s "Tyke", av rasen Griffon Fauve de Bretagne, med sin husse, Thomas Eklöf, skall göra sista delen i mentaltestet har Dennis en genomgång om hur det kommer att gå till. En kortfattad beskrivning är att det kommer en figur på en släde som dras fram från ett dike för att se hur hunden reagerar.

denis2

En hund av rasen Plott visar sin reaktion då den får syn på "slädgubben".

denis3

En reaktion som snabbt övergår till ointresse över figuren för att istället riktas in på ett jaktbeteende.

 

Efter sista delen i mentaltestet, "slädgubben", släpps hunden in i ett hägn på ca 2 hektar där det vistas två gyltor i mellan åldrarna 1-1,5 år.

denis4

 

denis5

En hund av rasen Griffon Nivernais, och husse (Gollum med husse Anders) har just börjat sitt släpp i hägnet och jakten efter vildsvinen.

 

denis6

 I hägnet går hundförare och instruktör, i detta fall Dennis, med hunden runt för att se vilken mognad och jaktlust hunden har.

denis7

Det diskuteras hund och jakt av övriga deltagare i väntan på att en hund ska få kontakt med någon av vildsvinen i hägnet.

 

denis8

Anders Wideson studerar och iaktar hundarnas arbete och beteenden då de är inne i hägnet.

 

denis9

En hund har fått drevskall och åskadarna Tony Johansson och Ing-Marie Engström har en vaksam blick mot det hållet som ljudet kommer ifrån att möjligen se hunden i arbete.

 

denis10

Då är det Hovriket´s "Triggers" (av rasen Griffon Fauve de Bretagne) tur i hägnet lyckas jag ta en bild då han har fått fart på en av vildsvinen och springer efter mellan snåren.

Efter det att alla har fått prova sina hundar är det lunch och man tar fram sin matsäck. Därefter skall det visas och pratas om kraven för diplomtest och jaktprov. Dessa missar vi då vi var tvungna att åka men ett texthäfte med information har vi med oss i alla fall.

Tack och adjö från mig

denis11

Text och bild Lina Longberg

 

 

 

 

banner4

 

 

 

(C) 2013 Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar, Created by e-studio. Alla rättigheter reserverade.

e-studio Design byrå